
Merhabalar dostlar, bir önceki yazıda Sonbahar için kamp rotaları yazısı hazırlamıştım sizler için. Bu yazıda ise bu yolculuğa çıkmadan önce yanınızda kesinlikle bulundurmanız gerekenleri listeleyeceğim. Bu malzemeler ile yaz, sonbahar, kış ve bahar aylarında hep üşümeyeceksiniz hem de terlemeyeceksiniz. Malzemelerimiz tam olsun, kamp bize eziyet değil eğlence olsun diyerek sizlere listeyi sıralıyorum. Yol açık, doğaya çık!
Trekking Çantası & Termal Çanta

Olmazsa olmazlarımızdan bitanesidir. Özellikle bir çanta olarak belirtmek istemedim çünkü trekking veya seyahat sırt çantaları kamp malzemelerini doğru şekilde yerleştirecek bölmelere sahiptir. Hem taşıma kolaylığı hem de yolculuğa uygun bir çanta olması kampınıza artı bir değer katacaktır. Çantanızın içinde termal bir alan bulunmasıda yiyecekleri koruyacak ve uzun süreli tüketim sağlamanıza yarar sağlayacaktır eğer termal bir alan yoksa yedek bir termal çanta ile yiyeceklerinizi güvene almanız (sıcak havalar için) önemli olucaktır. Hem sıcak hem soğuk yiyecek, içecek koruması ile kendinizi güvene alın.
Kamp Çadırı & Yazlık – Kışlık


Alırken çok dikkat edilmesi gereken malzemelerden bitanesi çadırdır dostlar. İlk defa kamp yapacaklar özellikle ya ucuzunu alalım bir sefer kullanıcaz diye düşünmemesi gerekir. Eğer aldığınız çadır indirimliyse ve siz bunu indirimli bir şekilde ucuza düşürdüyseniz orasına bir sözüm yok ama çadırınızın fiyatı gerçekten ucuzsa ve bu sizin ilk kampınızsa ondan uzaklaşamanızı şiddetle öneriyorum. Çünkü genelde insanlar ilk kampına göre ya bir daha kamp yapmıyorlar ya da kampa aşkla bakıyorlar. Şimdi gelelim özelliklere;
Çadırınızın en az 2 kişilik olmasına dikkat edin. Tek başınıza yaşayan biride olsanız çadırın içinin geniş olması her zaman yarar sağlar. Genel de 2 kişilik yazan çadırlar bile tek kişi için tasarlanmıştır bunuda göz önünde bulundurun. Çadırın içine girin, deneyin, çadırın tentesinin kalitesini kesinlikle yoklayın.Bazı çadırlar dört mevsim olurken bazı çadırlar sadece yaz ve kış odaklı tasarlanıyor. Burada önemli olan yazlık bir çadırı sonbahar ve kış rotalarında kullanmamanız. Çadırınızın sağlamlığı soğuk havalarda oldukça önemlidir. Ardından çadırın güneş geçirip geçirmemesine dikkat edin. Güneş geçirmeyen çadırlar sabah 6’da gözlerinize doğan güneşi engelleyecektir ve bu inanın çok önemli bir detay. Yine çadırı alırken çadırın ne kadar ağır olduğuna bakın, eğer kamplara sırt çantanızla gidicekseniz ki bu araçta değil sizin yaya olarak mesafe kathedeceğiniz bir kamp olucaksa burada çadırın ağırlığı önemli. Her ağır çadır kaliteli olmaz aksine kaliteli çadırlarda kg oldukça aşağıya düşer. Çadırınızın gölgeliği yoksa bunuda en başından kontrol ederek veya ekletme yaparak almanız da fayda var. Çadırı sadece gece uyumak için kullancağınızı düşünmeyin, çadırdan uzak olmak istemediğiniz zamanlar olucaktır burada çadırın ne kadar özellikli olup olmadığını sorgulamadan çadırınızla ev konforunda yaşayın.
Kamp Matı & Şişme Mat & Şişme Yatak

Malzemelerimizin özellikle uyku kısmına geçtiğimiz andan itibaren önemini hissettiğimiz yerlerden birtanesi. Ben üstü kapalı bir yer olsun taşta da yatarım diyenler için çok önemli değil ama bence her kampcının detay görmesi gereken bir nokta. Yaz aylarında özellikle köpük zemin matı diye aktardığımız matlar oldukça kullanışlı ve pratik olurken, sonbahar ve bahar aylarında günümüzde popülerliği oldukça artan şişme matları öneriyorum. Kış aylarında ise genel olarak şişme yataklar sizin yerden alacağınız soğuk havayı büyük ölçüde kesicektir. Mat tiplerinde şişme mat ile köpük matı belki söylediğim mevsimlerde beraber kullanabilmeniz yine mümkünken kışın özellikle şişme yatak veya şişme mat kullanmanız tavsiye edilir.Bu arada bütçenize göre yine köpük matların üstüne şişme yatak kurabilirsiniz ve bu şişme yatağınızın hava kaybını engellemeye yardımcı olur. Mevsime göre mat seçiminizi anlattığıma göre şimdi geçelim bir diğer önemli maddeye.
Uyku Tulumu & Kış – Yaz

Özellikle sonbahar ve kış kampı sevenler için olmassa olmaz bir madde. Hatta maddelerin en önemlilerinin sonuncusu da diyebiliriz. Uyku tulumu sizin kat kat battaniye, yorgan taşımanızı engelleyen bir kurtarıcıdır. Öyle ki ne kadar battaniye taşırsanız taşıyın dışarıda – derecelerin altında bu malzemeler oldukça yararsız olucaktır. Unutmayın ülkemiz dört mevsimi yaşayan bir ülke ve mevsim bir anda kendini sonbahardan kışa bırakan soğuk yaşatabiliyor. Özellikle kampa gidilen gündüz sıcaklığına aldanarak yola çıkmamanızı ve gece soğuyan havayı göz önüne almananızı tavsiye ederim. Burada önemli bir özellik, KONFOR derecesi. Alacağınız çadırın konfor derecesinin kış ayları için minimum -5 olması extrem derecesinin ise -28 olmasına dikkat edin. Sonbahar ve bahar ayları için bu konfor derecesi 0 derecesi olması önemlidir. Yaz aylarında ise +5 derece ve üstü olması terlemeden rahat bir uyku çekebilmeniz için önemlidir. Bu dereceler bilimsel sizi koruyacak derecelerdir. Daha düşük -8 bir konfor olan uyku tulumu sizi kışın daha iyi koruyacağı gibi aynı tulum sizin yaz ayında terlemenize sebep verecektir. O yüzden kamp severlerin kış tulumuyla yaz tulumunu bir tutmamasını öneririm. Belki yaz ayında buna çok ihtiyacımız da yok ama yinede ormanlık bir alanda yapılan yaz kampı rakımı yüksek olan bir yerde ise gece oldukça serin geçer ve bunun önlemini yola çıkmadan almak önemlidir.
Çantanız, çadırınız, matınız ve tulumunuz olursa her yerde düzgün bir uyku çekebilirsiniz. Buraya kadar ki malzemeler dikkat edilmesi gereken bir zorunluluktur fikrimce. Buradan sonrası daha çok konfor diyebiliriz. Güvenliğinizi sağladığım ekipmanların aksine şimdi daha kısa notlarla devam ediyorum.
Kamp Çadır Lambası & El Feneri – Kafa Feneri & Pusula

Benim kampta ışığa ihtiyacım yok ayın ışığı, yıldızların parıltısı, sevgilimin gözleri bana yeter diyenler için diyecek bir sözümüz yok lakin ben gece tuvalete kalkarım, şarjım az olur, karanlıktan korkarım diyenler için ama bence en önemlisi çadırın içinde aradığımı bulmak istiyorum diyenler için olmassa olmaz çadır lambası. Çadırınızda bulunan üst bölgeye asarak çok rahat aradığınızı bulabilirsiniz ve isterseniz akşamları çıkarıp masanızın üstüne koyarak da çok yönlü kullanabilirsiniz. Bir de biraz yürüyüş yaparım veya gece bir şeyler yerim diyenler için kafa feneri olmassa olmaz. Gittiğim yönden dönemem diyenler kendimi geri kamp alanına getirmem için yönümü bilmeme ihtiyacım var diyenler pusulasını unutmasın. Bu arada fikrimce el fenerinden daha kullanışlı elinizi rahatça kullanabilmeniz için yarar sağlıyor.
Kamp Sandalyesi & Katlanır Sandalye


Artık sadece kamplar değil her ortama uyum sağlayan sandalye çeşitleridir katlanır sandalyeler. Taşıması kolay, hafiftir. O yüzden kampa giderken seyahat çantanıza yerleştirmeniz çadırın içinden çıktıktan sonra balkonda oturma hissini alacağınız an olucaktır tabi eğer yanınızda taşımayı göz ardı etmediyseniz veya üşenmediyseniz. Dikkat…
Kamp Masası & Katlanır Masa

Decathlon’un çıkardığı katlanır masalarla başlamak isterim. Aynı bir laptop çantası gibi taşıyacağınız bir masa çeşiti ve bence çok kullanışlı ama ağırlık bakımından biraz yük bindirebilir özellikle çantada uzun mesafe rahatsız edebilir bunu göz önüne almak gerekir. Diğer bir masa çeşiti ise kolay kurumlu masa çeşitleri. Trendyol & hepsiburada gibi markalarda oldukça yaygın bir üst örtüsü ve altına çubukları kolay bir şekilde yerleştirerek hızlı pratik masanızla yiceklerinizi elinizde tutmak zorunda kalmazsınız. Kamp masaları, sandalyeleri kadar önem arz eder özellikle 1 gün ve üzeri kamp yapanlar için.
Kamp Termosu & Matarası


Kamp matarası daha çok kampa görsel uyum sağlamanıza yarar açıkcası. Ben elimde şişede taşırım diyenler için veya cam şişe kullanıyorum diyenler için çok uygun olmayacaktır. Kamp termosu ise bence bir gerekliliktir özellikle sıcak su için. Mevsim yaz da olsa sıcak su ihtiyacımız her zaman olabiliyor buna sadece tüketim olarak bakmamak gerekir. Soğuk su ihtiyacımız daha çok yaz aylarında ortaya çıkar ve tabiki bunun içinde bulundurmak önemlidir. Ama yanınızda bir sıcak su olması hem hızlı yemek hem hızlı içecek hem bulaşık yıkama gibi ihtiyaçların hızlı çözümü için yarar sağlar.
Kamp Tüpü & Ocağı


Evet ben kampta yemek yaparım diyen arkadaşlar için olmazsa olmaz. Burada kullanabileceğiniz çeşitler kolay taşınabilir ve kullanabilir tüpler. Aklınıza büyük ağır tüpler gelmesin. İki çeşit özelikle kullanabilirsiniz biri Tekli Portatif Kamp Ocağı olarak geçer diğeri ise Pergamon Kamp Ocak olarak geçer. Bunların tüplerini kullan at olarak temin edebilirsiniz. Taşıması kolaydır ama dikkatli olmak gerekir.
Kamp Mutfak Malzemeleri


Buranın içine tencere, tava, tabak, çakmak, kibrit, kesme tahtası,kaşık,çatal, tuzluk, baharatlık, şekerlik, çay kaşığı, bıçak, çaydanlık, kahve cezvesi, kahve bardağı, termos bardak, kırılmaz bardak, saklama kabı gibi önemli malzemesi alabiliriz. Burada dediğim gibi konfor işin içine girince kampa giden maliyet artabilir, azabilir. Kullanacağınız malzemeler alüminyum veya paslanmaz çelik olursa daha sağlıklı bir kamp yapmış olursunuz.
Kamp Mangal Malzemeleri


Buraya alacağım şeyler odun, çıra, mangal, mangal teli, çakı,mangal maşası, yelpaze, kömür, sac tava, magnezyum çubuğu, ateş kutusu, pürmüz ve başlığı, tutuşturucu jel olmassa olmazlardandır. Bu malzemeleri yanınızda bulundurarak çok rahat bir ateş deneyimi yaşayabilir, lezzetli yemekler ortaya çıkartabilirsiniz.
Kamp Acil Durum İlk Yardım & Bakım Kiti

Evet dostlar en önemli malzemlerimiziden biride aslında ilk yardım kiti. Bunu kit olarak taşımamız önemli yani ihtiyacımızın olabiliceği malzemeler aklımıza gelip tek tek yanımızda bir şeyler taşısak da bu yaşadığımız duruma yeterli olmayabilir veya bunu tek tek taşıdığımızda daha çok unutkanlık yaşayabiliriz. O yüzden en önemli malzemeler listemizde dursun ve çantamızdan hatta hiç çıkarmayalım.
Kamp Acil Durum Battaniyesi – Deprem, Yanık Battaniyesi

Bu battaniyeyi yıllar uzun süren yolculuklarım arasında keşfetmiştim. Ayakta donma tehlikesi geçirdiğim bir günün ardından araştırmam ile çantama koymuştum ve bir daha çıkarmadım. Belki bir daha öyle bir tehlike yaşamadım ama onun olması hem içimi rahat tuttu. Bu battaniye yanık durumuna iyi gelen, su geçirmeyen, extrem soğukta hipotermi geçirmemenizi sağlayacak kadar sizi koruyan önemli bir eşya. Saklı bölmenizde hep kalsın.
Kamp Acil Durum Batarya – Ses Bombası – Hijyen Malzemeleri

Sadece acil bir durum için geçerli olduğunu düşündüğüm powerbank aletinin 20.000 mah. olması önemli. Çünkü 10.000 mah. elbette acil durum ihtiyacını görür ama acil bir ihtiyaç kısa süreli olmayabilir, uzak bir rotada olabilirsiniz. O yüzden tek seferde uzun süre ihtiyacınızı görecek powerbank yanınızda bulunmalı. Ama ilk söylediğim cümlede acil durum için geçerli olmalı, sürekli telefonumla vakit geçiririm düşüncesi, biterse diye yanımda taşıyım düşüncesiyle lütfen telefonunuza sarılmayın ve şarjını bitirmeyin. Kampta doğayı yaşayın zaten evleriniz, okullarınız hep betonlar içinde. Buraya gelmek kadar yaptığınız güzel bir eylem yokken bunu şehirle iç içe sokmayın.

Ses Bombası ise, kampın aslında genel havasına ters ve sevmediğim bir konu. Bazen çok yüksek veya dibinizde kendi müziğini size empoze edenler için yanınızda bulundurabileceğiniz bir alet. Tabiki bazen yapayalnız bir yerde kamp yaparkende enerjinizi çok daha yukarı taşımak için telefonunuzdan yeteri kadar ses almadığınız yerlerde kullanmanız keyifli olucaktır.
Hijyen konusunda ise söyleyeceğim önemli bir şey yanınızda kirlelerinizi, çöplerinizi koyabileceğiniz gerçek bir çöp poşeti. Hem sağlamlığı hem de büyüklüğü dolayısıyla çöp poşeti bulundurun ve etrafınızı temiz tutarak hijyeni en baştan sağlamış olalım.
Sonrasında ise tuvalet kağıdı, diş fırçası ve macunu, el sabunu, mutfak malzemelerinin yıkanması için bulaşık sabunu, şampuan, kadınlar için ped olmassa olmazlarımızdandır. Neye ihtiyacımız olduğunu buradan bilmek elbette zor ama bu liste tam bir liste ve siz bu listeyle kampta şu da olsaymış demiceksiniz..
Kamp Giysileri & Termal Kıyafet & Yağmurluk & Baton

Burada söyleyebileceğim önemli noktalar var. Kamp gecesi yatmadan önce tulumunuzun içine çok kalın kıyafetler veya üst üste kıyafet giyip girmemeniz olucaktır. Kalın kalın giyinerek tuluma girmek sizi daha çok soğuktan korumayacaktır. Evinizde uyuduğunuz şekilde tek üst tek alt ile tuluma girin ve tulumun sıcaklığınızı korumasına yardımcı olun. Onun haricinde gün içinde termal çorap, termal kıyafetler (kış ayları) için oldukça koruyucu olucaktır. Yanınızda her zaman bir yağmurluğunuzun olması da önemlidir. Yaz ayında bile yağmura, sele yakalanmamız mevsim şartlarının değiştiği bu zamanlarda önemlidir. Giyeceğiniz ayakkabı ve botların su geçirmez olması yine sonbahar, kış kamplarında önemli arz edilir. Çok çamurlu yerlerde ayaklarınıza poşet bağlayarak mesafe katletmeniz hem suyu hem pisliği önler. Trekking zamanlarınızda ise yanınıza en az baton almanız yürüyüşünüzü dengeli ve güvenli hale getirecektir. Yokuş yukarı ve aşağı baton kullanımı sakatlıkları önler. Batonu katlanabilir tercih ederseniz taşıması kolay olucaktır.
Kamp Yol Haritası & Çevrimdışı Harita


Tüm cep telefonlarında bulunan haritalar özelliğinin “çevrimdışı” kısmına girerek kamp yapacağınız bölgeyi ve oraya giden yol haritasını indirerek olaki internetin çekmediği alanlarda rahatlıkla yolu bulmayı sağlarsınız. Özellikle acil durumda gitmeniz gereken yön çok karışabilir ve bu sayede kolayca kendinizi bir köye, kasabaya atabilirsiniz.
Buraya kadar sizlerin kamp yolculuğunda yanında bulundurması gerekenleri dikkatlice sıralamaya çalıştım. Buradan sonra yanınıza alacağınız kitap, dergi, radyo, oyun setleri vb. çok şey kampta rahat, konforlu, sıkılmadan vakit geçirebilmenizi sağlar.
Yiyecek ve içecek kısmı herkesin özel tüketimine girer. Detay olarak en önemli tüketim içeceğimiz “su” bir gün için kişi başı en az 1.5 litre olmalıdır. Bir adet tuzlu kraker ve bir adet tatlı bisküvi bulunması yarar sağlar.
Extra Kamp Malzemeleri (Önemli)
Bu söyleyeceğim kamp malzemeleride tek başlık altına girmeyen ama bazen konfor, bazen eğlence bazen ihtiyaç duyabilecekler olarak extra söylemek istiyorum. Bunlar, kamp hamağı, düdük, ip&halat, sinek böcek ilacı,şapka, çadır kazığı (extra), yedek pil, güneş kremi, kulak tıkacı, isveç çakısı, çekim gibi eşyalar önem arz eder.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Lütfen yorum kısmına öneri bırakmayı unutmayınız.

Into the Wild’ın repliğiyle bu yazıyı sonlandırmak istiyorum;
“Mutluluk uçsuz bucaksız ormanlardadır,
Bomboş sahillerdeki coşkudadır.
İnsan elinin değmediği bir yerdedir,
Denizin diplerinde ve gürlemesindedir.
İnsanları severim ama doğayı daha çok severim…” – Lord Byron
Hazırlayan: Samet Evren Ayçiçek