Balkanların en sevilen ülkelerinden biri olan Makedonya, hem Osmanlılardan kalan tarihi izlerden hem de Atatürk’ün yetiştiği topraklar olmasından dolayı gerek Türk gerekse yabancı turistlerin tarih boyunca ilgi odağı olmaya devam etmiş. Mini bir yurtdışı kaçamağı yapmak isteyenler için Türkiye’ye olan yakınlığı ve vize istemiyor olması ise ekstra bir davet niteliğinde.

Makedonya Hakkında Genel Bilgiler
Başkenti : Üsküp ( Skopje )
Nüfusu : 2 milyon ( 2019 verilerine göre )
Para Birimi : Makedon Dinarı ( MKD )
Dini İnanç : %60 Hristiyan, %40 Müslüman
Konuşulan Diller : Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Boşnakça, Romanca, Türkçe

Makedonya’nın Coğrafi Konumu
1991 yılında bağımsızlığını kazanan, Avrupa’nın güneydoğusunda yer alan Makedonya Cumhuriyeti; Sırbistan, Kosova, Arnavutluk, Yunanistan ve Bulgaristan ile komşudur.

Makedonya’nın İklimi
Ülkenin genelinde karasal iklim görülmektedir. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 25-30°C , kış aylarında ise ortalama 0-5°C’dir. Ülkenin doğal ve mimari yapılarını görmek için en uygun aylar Haziran ve Ekim ayları arasıdır.

Makedonya’nın Para Birimi

Makedonya’nın para birimi Makedonya Dinarı’dır. Sembolü MKD olarak bilinmektedir. 1 Türk Lirası yaklaşık olarak 8,45 Makedonya Dinarı’dır. ( 2020 Mart verilerine göre )

Makedonya’ya Ulaşım
Ülke Dışı Ulaşım

Makedonya, vize gerektirmeyen Balkan ülkelerinden biri olduğundan İstanbul’dan direkt uçuşlar veya direkt otobüsler ile kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Türk Hava Yolları’nın hemen her gün, Pegasus Havayolları’nın haftada 3-4 gün uçuşları mevcut. Yaklaşık 1.5 saatlik yolculuğun ardından Üsküp’e iniş gerçekleşiyor. Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine olan mesafe yaklaşık 20-25 km ve şehir içi otobüsleri bu güzergahta hizmet vermiyor. Bunun dışında araç kiralama, taksi veya özel otobüs seçeneği mevcut.
Taksi ile şehir merkezine yaklaşık 30 dakikada varılıyor. Fiyatı sabit ve 1220 MKD. En ucuz seçenek olan Vardar Express’in otobüsü ile merkeze yaklaşık 1 saatte varılıyor ve kişi başı fiyatı 175 MKD.

Ülke İçi Ulaşım

Üsküp’te ulaşım, diğer Balkan ülkelerinden farklı olarak içinde tramvay gibi tren hatlarını barındırmıyor. Şehir içindeki ulaşım tamamen taksi ve otobüsler ile sağlanıyor. Otobüsler ise devlete ait olan ve özel otobüsler olarak ikiye ayrılıyor. Çift katlı kırmızı otobüsler devlete ait. Tek katlı kırmızı otobüsler ise özel işletiliyor.
Otobüs bileti gişelerden veya otobüsteki görevliden alınabiliyor. Ancak gişelerden alınması durumunda 10-20 MKD arası bir fiyat düşümü oluyor. Bilet fiyatı ise mesafeye göre değişkenlik gösteriyor.
Ayrıca otobüs bileti alınmadan seyahat edilmesinin önüne geçilmesi için bilet kontrolü yapan yetkililer mevcut. Herhangi bir duraktan binip bilet kontrolü yapıyorlar ve biletin olmaması durumunda cezai işlem uyguluyorlar.
Bir diğer ulaşım aracı olan bisiklet de ülkede en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Saatlik kiralama fiyatları da 15-20 MKD arasında değişiklik gösteriyor.
Başkentte gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın olduğundan, en ucuz ve turistler tarafından en çok tercih edilen seçeneklerden biri de yürümek.

Makedonya’da Konaklama

Her kesimden turist çeken bu ülkenin, hemen hemen her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Merkeze yaklaşık 500 m uzaklıktaki hosteller, 6-8 kişilik odalarda bir yatak kiralama ve kat üzerinde paylaşımlı lavabo seçeneği ile kişi başı ortalama 10 euro gibi bir fiyat sunarken; merkeze yaklaşık 1-1,5 km uzaklıkta bulunan hostellerde apart şeklinde 2 kişilik oda ve paylaşımlı lavabo-mutfak seçeneği ile kişi başı 7 euro, eğer daire kiralanmak isterse – özel lavabo ve mutfak – kişi başı 10 euro gibi bir fiyata bir gecelik konaklama sağlanabiliyor. ( Bahsedilen fiyatlar Hostel 42’nin 2020 Mart ayı bilgisidir.

Makedonya’nın Ekonomisi
Yugoslavya’nın dağılmasından sonra büyük bir ekonomik sıkıntı yaşamış olan ülke, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş olsa da Yunanistan’ın uyguladığı ambargo nedeni ile ekonomik bir düzen oturtamamış. Öyle ki Yunanistan ile siyasi ilişkilerini aşamayan Makedonya arasında isim konusundaki anlaşmazlıklar ülkenin isminde değişime gitmesine sebep olmuş ve resmi olarak ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmiş.

Makedonya’nın Önemli Şehirleri
Ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan başkent Üsküp dışında turist çeken şehirler; Ohri, Manastır, Kumanova, Pirlepe ve Gostivar’dır.

Makedonya’da Konuşulan Diller
Günümüzde hala dış göç almaya devam eden ülkenin dil seçeneği oldukça zengin. Ana dili Makedonca olan ülkede azınlık dilleri olarak; Arnavutça, Sırpça, Boşnakça, Romanca ve Türkçe konuşuluyor.

Makedonya’da Resmi Tatiller
7 Ocak – Ortodoks Noeli
1 Mayıs – İşçi Bayramı
1 Mayıs – Paskalya
2 Ağustos – Cumhuriyet Günü
8 Eylül – Bağımsızlık Günü
11 Ekim- Halk Ayaklanması Bayramı
Ayrıca ülkedeki müslümanlar tarafından Ramazan bayramı da kutlanıyor.

Makedonya’dan Alınabilecek Hediyelikler
Çok sayıda tarihi Osmanlı çarşılarını içinde barındıran ülkenin Üsküp, Ohri, Bitova gibi şehirlerinin pazarları; etnik desenli çantalardan, mücevherlere uzanan hediyelik eşya skalası ile turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Makedonya’nın Mutfağı
Burek

Ülke mutfağının daha çok sabah kahvaltısı için kullanılan lezzeti ”burek”. Diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi Makedonya’da da meşhur bir yiyecek. Etli, peynirli, patatesli ve ıspanaklı seçenekleri mevcut. Ortalama bir porsiyon burek ve kola fiyatı 80-90 MKD arasında değişiyor.

Cevapi

Cevabdzinica adı verilen köftecilerde yapılan kebap, Makedonların severek tükettiği yiyeceklerden biri. Türk çarşısında yer alan ”Destan” restoranı ülkenin en sevilen kebap restoranı olarak biliniyor. Bir porsiyon kebapta 10 adet köfte yer alıyor ve yanında sıcak pidesi, küp küp doğranmış soğanı ve közlenmiş biberi ile servis ediliyor. Oldukça doyurucu bir öğün olan köftenin bir porsiyonunun fiyatı 210 MKD, bir şişe suyun fiyatı 50 MKD ve bir şişe kolanın fiyatı 90 MKD’dir. ( 2020 Mart için )

Skopsko

Makedon halkının severek tükettiği bira olan Skopsko, diğer biralara göre içimi daha hafif olan limonlu ve yaklaşık olarak %3-5 alkol oranı barındıran bir içecek. Fiyatı ortalama 40 MKD.

Türk mutfağından aşina olunan ve ufak değişiklikler ile Makedonya mutfağına uyarlanmış olan ”sutlijash” ve ”tulumba” da sıkça tüketilen tatlı lezzetlerden bazıları.

Bir fikir vermesi için bazı yiyecek-içecekler için fiyatlar;
1 şişe su ( 500 ml ) – 40 Dinar
1 paket kruvasan – 40 Dinar
1 bira – 100 – 120 Dinar (markaya göre değişiyor)
1 bardak çay – 40 Dinar
1 magnet – 50 Dinar
1 paket sigara – 120 – 130 Dinar ( markaya göre değişiyor )

Makedonya Gezilecek Yerler
Matka Kanyonu

Başkent Üsküp’e yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Matka Kanyonu, şehirden doğaya kaçmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan niteliğinde. 5000 hektarlık bir alanı kaplayan kanyonun, engebeli yollarında trekking yapılabiliyor, havanın yağışlı olmadığı günlerde tekne ile tur gezintisine çıkılabiliyor veya kano kiralanarak keşif yapılabiliyor. Tekne ile tur gezisi gidiş geliş ortalama 1 saat sürüyor ve kişi başı fiyatı 200 MKD.

Kanyon keşfi sırasında sadece o bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türleri ile karşılaşmak mümkün. Aynı zamanda küçük büyük birçok mağara bulunmakta. Bunlardan en çok ilgi göreni 2007 yılında keşfedilen Vrelo Mağarası. Mağaranın keşfi hala tam olarak tamamlanamamış, yetkililer çalışmalarını sürdürüyor.

Yürüyüş ve tırmanış yaparak da gezilebilen Matka Kanyonu’nda üç adet manastır da bulunuyor. Aynı zamanda dinlenmek, manzaranın keyfini çıkarmak isteyenler için yol üzerinde restoranlar ve konaklamak isteyenler için otel de mevcut.

Makedonya Ana Otobüs Terminali’nden kalkan 60 numaralı kırmızı otobüs ile yaklaşık 45 dk süren bir yolculuğun ardından Kanyon girişine ulaşılıyor. Bilet gişesinden gidiş dönüş tek bilet alınıyor ve fiyatı kişi başı 150 MKD. Otobüs yaklaşık 2 saatte bir ve güncel saatinde hareket ediyor. Otobüsten inilen noktadan itibaren yaklaşık 1 km yüründüğünde kanyonun başlangıcına ulaşılmış oluyor.

Makedonya Meydanı

Varna Nehri’nin kıyısında bulunan bu meydan çok geniş bir alanı kapsıyor. Meydanın tam ortasında bulunan devasa heykel Büyük İskender Heykeli’dir. Makedonya’nın yüzyıllar boyunca Hindistan’a kadar uzanan toprak bütünlüğünü koruyan ve bu sebeple halk tarafından çok sevilen Büyük İskender ülkenin en önemli değeridir. Tarihi boyunca yaşanan zorlu savaşlardan büyük yaralar almış Makedonya, rol model olmuş kişilerin heykellerini meydanın her köşesine iliştirerek minnetini belirtmiştir.

Her kitleye hitap eden kafe, restoran ve bar seçeneklerini çevresinde bulunduran bu meydan, şehrin nabzının attığı yer olarak biliniyor. Büyük İskender Heykeli’nin hemen altında bulunan aslan figürleri ile yaz aylarında su şovları yapılıyor.

Taşköprü

1450’li yıllarda yapımı gerçekleşen bu köprü Mimar Sinan’ın eseri olarak bilinmektedir. Köprüye aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü adı da verilir. Makedonya Meydanı ile Türk Çarşısını birbirine bağlayan bu köprü sadece yaya geçişine açıktır.

Türk Çarşısı

Şehri iki yakaya ayıran Taşköprü’nün diğer yakasında bulunan Türk Çarşısı, canlılığı ve tarihi ile turistler için ilgi çeken bir yer olmuş. Hediyelik eşya alınacak küçük dükkanlar, inci boncuk türünden takıcılar, lezzetli yiyecekleri içerisinde barındıran restoranları ile gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer almayı hakediyor.
Ülkenin meşhur yiyeceği olan köftenin en iyi yapıldığı yer olarak bilinen Destan restoranı da Türk Çarşısı’nda yer alıyor.

Arkeoloji Müzesi

Ülke tarihinin şekillenmesinde önemli rol almış kişilerin heykelleri eşliğinde Medeniyetler Köprüsü’den geçerek ulaşılan bu müze 2014 yılında görüşe açılmış. Müzenin ilk katında eski devletlere ait olan para birimleri sergilenirken diğer katlarında eski dönemlere ait çanak, çömlek, heykel vb. yapılar bulunuyor.
10:00 – 18:00 saatleri arasında açık olan müzenin giriş fiyatı 300 MKD.

Makedonya Takı

Pella Meydanı’nda yer alan Makedonya Takı, 2012 yılında ülke bağımsızlığının 20. yılı nedeni ile açılmış. Yapımında yaklaşık 4,5 milyon euro kullanıldığından dolayı eleştiriler almış olsa da, günümüzde turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Takın içerisinde hediyelik dükkanlar mevcut. Aynı zamanda takın üst kısmından şehir manzarasının izlenmesi de mümkün.

Milenyum Haçı

2002 yılında, Hristiyanlığın 2000. yılı şerefine Avrupa ülkeleri ve ABD’nin katkılarıyla inşa edilmiş olan Milenyum Haçı, Vodno Dağı’nın zirvesinde yer alıyor.
Makedon köyüne de oldukça yakın olan Haçın etrafında manzaranın keyfini çıkarmak için çeşitli restoran ve kafeler açılmış.
Makedonya Meydanı’ndan görülebilen bu yapıya ulaşabilmek için öncelikle 25 numaralı kırmızı otobüse binilerek teleferiklerin olduğu alana gidilmesi gerekiyor. Teleferiğin ücreti ise 100 MKD.

Makedonya Mücadele Müzesi

Vardar Nehri’nin kıyısında yer alan ve 2011 yılında faaliyete geçen yapı, Makedon halkının ülke kurulurken yaşadıkları zorluklara, dönemin tarihi ve kültürel bilgilerine yer verdikleri bir müze olmuş.
Müze; tarihe yön vermiş olan kişilerin balmumu heykellerinin ve döneme damga vurmuş olayların tablolarının farklı bölümlerde sergilenmesi ile işlev gösteriyor.
10:00 – 18:00 saatleri arasında açık olan müzenin giriş fiyatı 300 MKD.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir