Balkan ülkeleri hem tarihi hem de kültürel açıdan turistleri fazlasıyla cezbeden, aynı zamanda vize gerektirmemeleri sebebiyle ulaşım kolaylığı sağlayan, içinde barındırdığı Türk nüfusu ile göze daha da hoş gelen, minik haftasonu kaçamakları olarak da değerlendirilebilecek bir rotayı sunmasından dolayı fazlasıyla tercih edilen seçenekler arasında yer alıyor.

Bosna Hersek Hakkında Genel Bilgiler
Başkenti : Saraybosna
Nüfusu : 3,5 milyon (2017 verilerine göre)
Para Birimi : BAM veya KM
Dini İnanç : %45 Müslüman, %36 Ortodoks, %16 Hristiyan, %1 Diğer
Konuşulan Diller : Boşnakça, Sırpça, Hırvatça

Bosna Hersek’in Coğrafi Konumu
Bosna Hersek içinde barındırdığı etnik grupların yanı sıra kendi içinde de ikiye ayrılmaktadır. Ülkenin kuzey bölgesi Bosna, güney bölgesi Hersek olarak adlandırılmaktadır. Ülke ; Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ ülkeleri ile komşudur.

Bosna Hersek’in İklimi
Ülkenin kuzey kısmını oluşturan Bosna bölgesinde karasal iklim görülürken, güney kısmını oluşturan Hersek bölgesinde Akdeniz iklimi görülür. Bu sebeple ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gidilmesi önerilir. Buna ek olarak ülkenin coğrafyası gereğince dağlık alanların sıklığı, ülkenin kış turizminden faydalanmasına da zemin hazırlamaktadır.


Bosna Hersek’in Para Birimi
Bosna Hersek’in para birimi Bosna Hersek Konvertibl Mark’tır. Sembolü KM veya BAM’dır. 1 KM yaklaşık olarak 3,5 Türk Lirasına eşittir. ( 2020 Mart verilerine göre )

Bosna Hersek’e Ulaşım
Ülke Dışı Ulaşım
3 ay süresince vize gerektirmeyen bir ülke olmasından dolayı havayolu ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. İstanbul’dan Saraybosna ve Mostar’a direkt uçuşlar bulunmaktadır. Uçuş süresi yaklaşık 2 saattir.
Karayolu ile ulaşım sağlayacak olan turistlerin ise Schengen vizesi, yeşil sigorta, uluslararası ehliyet gibi gerekli evrakları toplaması gerekmektedir.

Ülke İçi Ulaşım
Gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan Saraybosna’da ulaşım tramvaylar ile sağlanmaktadır.
Tramvay için gerekli olan bilet kiosk adı verilen küçük büfelerden 1.6 KM’ye veya tramvaydaki görevliden 1.8 KM’ye satın alınabilmektedir. ( 2020 Mart verilerine göre ) Şehirler arası yolculuklarda ise araba kiralama, taksi, otobüs ve tren seçenekleri mevcuttur.

Bosna Hersek’te Konaklama
Gerek Türk gerekse yabancı turistlerden yıl boyunca ilgi gören ülkelerden biri olan Bosna Hersek’te konaklama seçenekleri oldukça zengindir. Bütçeye göre ev kiralama, otel ya da paylaşımlı odalarda yatak kiralanabilme seçenekleri bulunmaktadır. Ortalama konaklama başlangıç fiyatı kişi başı 12 KM’dir.

Bosna Hersek’in Ekonomisi
Tarih boyunca çok sayıda savaş görmüş olması pazarlarda ciddi kayıplara, dönemin makinelerinin alınmasından dolayı da sanayide büyük oranda düşüşlere neden olmuştur. 90’lı yıllarda iç savaş sebebiyle üretim durma noktasına gelmiş, bu durumda ciddi oranda işsizliğe sebep olmuştur. 2000’li yılların başlangıcı ile ekonomi anlamında gelişme elde edilmeye başlanmıştır. Günümüz ekonomisini ise turizm, tarım ve endüstri oluşturmaktadır.


Bosna Hersek’in Önemli Şehirleri
Ülkenin hem Bosna hem de Hersek bölgesinde turistik açıdan zengin şehirleri bulunmaktadır. Başkent dışında en çok tercih edilen şehirleri ; Mostar, Tuzla, Trebinje, Srebrenitsa, Banja Luka, Bihac, Neum, Travnik ve Prijedor’dur.


Bosna Hersek’te Konuşulan Diller
Bosna Hersek içerisinde Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç etnik grubu da barındırdığından dil yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Ülkede Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça resmi diller olarak bilinmektedir. Uluslararası bir boyut kazanmış olmasının gereğince halkın büyük bir çoğunluğu İngilizce de bilmektedir.


Bosna Hersek’te Resmi Tatiller
1 Ocak – Yeni Yıl
1 Mart – Bağımsızlık Günü
1 Nisan – Paskalya
1 Mayıs – İşçi Bayramı
9 Mayıs – Zafer Günü
25 Aralık – Noel
Bunlara ek olarak Ramazan ve Kurban bayramları da kutlanmaktadır.

Bosna Hersek’ten Alınabilecek Hediyelikler
Çeşit çeşit pazarları, küçük şirin dükkanları ile Bosna Hersek, turistlere hediyelik eşya olarak çokça seçenek sunmaktadır. Başçarşı’da bakır ve gümüş işlemeleriyle oluşturulmuş güzel hediyeler, çeşit çeşit magnetler, kartpostallar ve etnik desenli ürünler satışa sunulmaktadır. Buna ek olarak gerek yiyecek içecek gerekse de giyim alanında farklı birçok seçeneği içinde bulunduran pazarlardan da alışveriş yapılmaktadır.

Bosna Hersek’in Mutfağı

Cevapi

Balkan mutfağının en çok tercih edilen lezzetlerinden biri olan köftenin buralar özgü isim bulmuş hali Cevapi’dir. Metal bir tabağın içerisinde, köftenin yağıyla harmanlanmış pide ve yanında küp küp doğranmış soğan, közlenmiş domates ve biber ile servis edilen bu lezzet Bosnalıların vazgeçilmezlerinden. Hemen hemen her sokakta ‘Cevabdzanica’ isimli bir dükkan mevcut. Gramaja bağlı olarak fiyatları değişkenlik gösterse de ortalama fiyatları 100 gr. için 3-4 KM, 200 gr. için 6-7 KM olarak bilinmektedir.

Burek&Çay

Bosna Hersek’in meşhur yemeklerinden biri de Boşnak Böreği’dir. Kıymalı, peynirli, patatesli ve ıspanaklı olmak üzere çeşitleri bulunan bu börekler özellikle Başçarşı bölgesindeki dükkanlarda oldukça yaygındır. Kahvaltı için vazgeçilmez seçeneklerden biri olarak görülen Burek ve bir bardak çayın ortalama fiyatı 6 KM’dir.

Bosna Hersek Gezilecek Yerler

Başçarşı

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın merkezi noktası olarak bilinen Başçarşı 16.yy’da Osmanlılar tarafından kurulmuş bir çarşıdır. Başçarşı, merkezin simgesi haline gelen Sebil ve Bosna beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey’in yaptırdığı cami, han ve medreseler ile donatılmıştır.

Latin Köprüsü

Avusturya-Macaristan İmpartorluğu’nun veliahtı Ferdinand ve eşi Sofia, bu köprü üzerinde 1914 yılında bir suikaste uğramışlar. Bu olay 1.Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olduğundan Latin Köprüsü önem kazanmıştır.

Mostar Köprüsü

Neretva Nehri’nin üzerinden geçen bu köprü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından yaptırılmıştır. 1993 yılında Boşnak-Hırvat Savaşı’nda aldığı hasarlar sonrasında yıkılmıştır. Bir proje ile yeniden inşa edilmiş ve 2004’te ziyarete açılmıştır. 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Sonsuz Ateş

Ferhadiye Caddesi’nin başında yer alan Sonsuz Ateş, 2.Dünya Savaşı’nda hayatı kaybedenlerin anısına, 6 Nisan 1946’da yakılmıştır.

Milli Kütüphane

19. yy sonlarında inşa edilmiş Milli Kütüphane, içerisinde çok değerli, nadide eserleri içerisinde barındırmış. Ancak 1992 yılında bombalamalar sebebiyle birçok eser yanarak kül olmuş.

İnat Evi

Saraybosna, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından alındıktan sonra şehir kendilerine özgü yapılar ile donatıldığından, Milijacka Nehri’nin kenarında evi bulunan bir adamı taşınmaya ikna etmek istemişler. Uzun uğraşlar sonucunda yüklü miktarda altına anlaşan adam, evini nehrin diğer kıyısına taşımış. Bu sebeple bu yapı İnat Evi olarak bilinmektedir. Ve alt katı restoran olarak kullanılmaktadır.

Saraybosna Katedrali

Ferhadiye Caddesi’nden Başçarşı yönüne doğru yüründüğünde göze çarpan katedral 1889 yılında inşa edilmiştir. İsa’nın Yüce Kalbi adı ile de bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir