Balkan ülkeleri içerisinde vazgeçilmez noktalardan biri haline gelmiş Karadağ; Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan şehirleri ile ciddi sayıda turist çeken bir ülke. Diğer Balkan ülkelerine nazaran bir tık daha pahalı ama duru güzelliği ile bu açığı da kapatmayı başarıyor.

Benim içinse 22.yaşıma Karadağ sınır kapısında girmek hayatımın en özel anlarından biriydi. Ve belki bir hediye olarak sınır kapısından gülerek ayrılmak da oldukça güzel bir düşünceydi.

Karadağ Hakkında Genel Bilgiler

Başkenti : Podgorica
Nüfusu : 631.219 ( 2020 verilerine göre )
Para Birimi : Euro ( € )
Dini İnanç : %70 Hristiyan, %30 Müslüman
Konuşulan Diller : Karadağca, Arnavutça, Sırpça, Boşnakça, Hırvatça

Karadağ’ın Coğrafi Konumu

Balkan ülkelerinden biri olan Karadağ kuzeyde Bosna Hersek ve Hırvatistan, kuzeydoğuda Sırbistan, güneyde Arnavutluk ve doğuda Kosova ile komşudur.

Karadağ’ın İklimi

Karadağ’ın güneyinde Akdeniz iklimi görülür. Yazları ortalama sıcaklık 35-40 dereceye çıkmaktadır. Ülkenin kuzeyinde ise karasal iklim görülmektedir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 0-5 derece arasında değişkenlik göstermektedir. Sıcaklık aralığındaki yüksek farklılık ülkenin dağlık bir alanı kapmasından kaynaklanır.

Karadağ’ın Para Birimi

Ülkede geçerli olan para birimi Euro’dur. 1 Euro yaklaşık olarak 7.27 Türk Lirasıdır. ( 2020 Nisan verilerine göre )

Karadağ’a Ulaşım
Ülke Dışı Ulaşım

Karadağ, vize gerektirmeyen bir Balkan ülkesi olduğundan İstanbul üzerinden, ülkenin başkenti olan Podgorica’ya Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları mevcut. Uçuş ortalama 1,5 saat sürüyor. Ancak gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğu ülkenin kıyı kesiminde olduğundan ikinci bir ulaşımdan faydalanarak özel otobüs veya taksi ile Kotor ya da Tivat’a geliniyor.

Diğer bir alternatif ise, Schengen vizesi olması durumunda Türkiye’den Hırvatistan – Dubovnik’e bir uçuş yapmak. Kotor’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan Dubrovnik üzerinden direkt otobüsler ile de ulaşım sağlanabiliyor.

Ülke İçi Ulaşım

Şehirlerarası ulaşım otobüsler ve servisler ile sağlanıyor. Bu durum çoğu aynı bölgede bulunan gezilecek yerlere ulaşımda da kolaylık sağlıyor. Örneğin; Kotor – Budva arası yaklaşık 15-20 kilometre, yarım saatlik bir mesafede ve kişi başı fiyatı 3,5 euro.

Karadağ’da Konaklama

Euro ülkesi olmasından dolayı diğer Balkan ülkelerinden her anlamda daha pahalı olan Karadağ, konaklama konusunda da önde. Kotor’un merkezinde, deniz kıyısında, 6-8 kişilik yatakhanede bir yatak kiralama, ortak lavabo ve mutfağı olan bir hostelin gecelik kişi başı fiyatı 10 euro. Ayrıca ortak oturma alanında daima patlamış mısır ya da cips oluyor. ( Bahsedilen fiyat, Pupa Hostel’in 2020 Mart ayı bilgisidir. )

Hostel sahiplerinden rica edildiğinde bir sonraki gün sırt çantasına da göz kulak oluyorlar. Kotor için bu durum ciddi anlamda bir ihtiyaç. Çünkü çıkılmayı bekleyen çok sayıda merdiven var.

Karadağ’ın Ekonomisi

Yugoslavya’dan ayrıldıktan sonra 90’lı yıllarda ciddi bir çöküş yaşayan Karadağ, 2000’li yıllarda üretim anlamında iyi bir ivme yakalamış. Ülkenin geçim kaynağının büyük bir çoğunluğunu tarım ve madencilik oluşturmaktadır. Son yıllarda tanıtımın iyi yapıldığı şehirlere olan turist yoğunluğu ile de turizm, ülkeye iyi bir gelir sağlıyor.

Karadağ’ın Önemli Şehirleri

Başkent Podgorica’nın yanında gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan, deniz kenarı şehirleri Kotor, Tivat ve Budva’ya ek olarak Cetinje, Herceg Novi, Petrovac ve Ulcinj şehirleri de turistlerden ilgi görüyor.

Karadağ’da Konuşulan Diller

Ana dili Karadağca olan ülkede komşu ülke dilleri olan Sırpça, Boşnakça, Arnavutça ve Hırvatça da konuşuluyor.

Karadağ’da Resmi Tatiller

7 Ocak – Ortodoks Noel Günü
29 Nisan – Kutsal Cuma
1 Mayıs – İşçi Bayramı
2 Mayıs – Paskalya
9 Mayıs – Zafer Günü
13 Haziran – Devlet Günü

Karadağ’dan Alınabilecek Hediyelikler

Diğer Balkan ülkelerinden farklı olarak hediyelik anlamında daha çok yöresel yiyecekler alınıyor. Vranac isimli bordo şarapları ya da rakija dedikleri içimi daha ağır olan, Türklerin bildiği şekliyle rakı ya da tütsülenmiş et tercih ediliyor. Yine ülkeyi temsil eden magnetler ve kartpostallar almak da mümkün.
Bunlara ek olarak da değerli ziynet ve mücevherler alanında güzel ürünler daha çok Herceg Novi şehrinde alınıyor.

Karadağ’ın Mutfağı

Karadağ mutfağı, İtalya ve Türk mutfağına yakın izler taşıyor. Ancak özellikle tüketilen bir yiyecek yok. Öğünlerde herhangi bir kafeye gidip bir şeyler atıştırmak daha çok tercih ediliyor. İki yumurtalı omletin fiyatı 2,5 euro ve muzlu cikolatalı pancake fiyatı 3 euro.

Hediyelik olarak da alınması en çok tercih edilenlerden tütsülenmiş et ve denize kıyısı olan bir ülke olmasından dolayı seçenekleri arttıran deniz mahsülleri listenin üst sıralarını alıyor.
Yine hediyelik olarak götürülmek üzere seçilen Karadağ’a özgü ve en sevilen şaraplardan olan Vranac, Krstac ve Cabernet de yaygın tüketilenler listesinde.
Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan peynirin de tüketimi yaygın.

Karadağ Gezilecek Yerler
Kotor : Stari Grad

Orta Çağ’dan izler taşıyan bu mimari yapıların her biri için, dar sokaklarda kaybolmak gerekiyor. Her sokak farklı bir güzelliğe açılıyor. Bu sebeple öncelikle yapılması gereken sokaklarda kaybolmak.
Mimariye doyduktan sonra Stari Grad’ın girişinde yer alan ‘tourist information’ noktasından bir adet harita alındığında, gezilebilecek her alana kolaylıkla ulaşım da sağlanmış oluyor. Ayrıca haritadan birçok dilde basılmış, içlerinde Türkçesi de mevcut.

San Giovanni Kalesi

Kotor etiketi altında paylaşılan fotoğrafların tamamı bu kaleden çekiliyor. Deniz seviyesinden başlanan bu zorlu mücadele dağın tepesinde son buluyor. Baştan sona tam 1583 basamaktan oluşan bu tırmanış, her ne kadar yorucu olsada sonuca ulaşıldığında ‘buna değer’ dedirtiyor.

Yaz aylarında gidildiğinde sıcak çok daha yorucu bir hale getirebiliyor. Dolayısıyla ağır bir çanta ile yola çıkmak büyük bir yanlış olacaktır. Konaklanan hostel ya da otelden rica edilmesi en sağlıklı seçenek.

Zirveye ulaşıldığında manzaranın doruk noktasına da ulaşılmış oluyor. Kaleye tırmanmak ve inmek yaklaşık 2 saat sürüyor.

Saat Kulesi

Stari Grad’ın kapısından girer girmez turistleri karşılayan ilk yapı Saat Kulesi. Bu kulenin bakımını yaklaşık 300 yıldır bir Avustralyalı aile yapıyormuş.

St. Tryphon Katedrali

Kotor’da hatırı sayılır bir Hırvat nüfusu mevcut. St. Tryphon Katedrali de Hırvat Katoliklerin kilisesi. Aziz Trifon’nun kemikleri burada yer alıyor.

Budva : Old Town

Karadağ’ın en güzel şehri olarak bilinen Budva sahilleri ile turistleri mest ediyor. Adriyatik Denizi’nin kıyısında yer alan Old Town, Stari Grad’da olduğu gibi gayet iyi korunmuş. Sokaklarında doyasıya yürünmek için ise biçilmiş bir kaftan.

Budva Saat Kulesi

Old Town’ın içerisinde yer alan ve Adriyatik Denizi’ni direkt gören bu saat kulesi surlarla çevrili yapının dışından bile kendisini gösteriyor.

Dans Eden Kız Heykeli

Budva’nın simgesi haline gelen bu heykel, bir rivayete göre Adriyatik Denizi’nde boğulan bir kızı temsil ediyormuş. Tarihi ile ilgili hala net bir bilgi paylaşılmasa da sanatsal olarak turistleri cezbediyor.

Adriyatik Denizi

Surlarla kaplı Old Town ve Dans Eden Kız Heykeli’nin arasında kalan Adriyatik Denizi kıyıya vuran dalga sesiyle huzur veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir