Cittaslow Şehir Nedir?
Cittaslow şehir, İtalyanca ve İngilizce kökenli iki kelimenin birleşiminden ortaya çıkan, ‘Citta-Şehir, Slow-Yavaş’ ve globalleşen dünyanın hızını kendi içinde belirleyen, doğal yaşamını kaybetmeden teknolojiyi yaşayıp, kendine kendine yetebilen bir şehir idam ettirerek, sosyalleşmeyi, el sanatlarını, kültürlerini yaşayarak aynı zamanda altyapı sorunlarını çözebilen yaşanabilir bir kent olma gerçekçiliği ile ortaya çıkmış ‘Sakin Şehir’ anlamına gelen bir harekettir.
Cittaslow’un Dünya’da ki Yeri ve Kriterleri
Cittaslow , Dünya genelinde 30 ülke ve 264 şehirde hareketliliği devam ederken, Türkiye’den de 18 kent bulunuyor.
Cittaslow kriterleri, öncelikle başvurunun ön şartı için, başvuracak kentlerin nüfusunun 50.000’den az olması ve Cittaslow felsefesiyle uyumlu olması koşulunu sunuyor.
Ardından başvuru yapacak kent, neden üye olmak istediğini belirttiği niyetini gerekçeli mektubunu Türkiye’nin Koordinatörlüğü’ne (Seferihisar-İzmir) sunuyor.
Mektup değerlendirilir, kabul olması veya olmaması durumunda kente detaylarıyla birlikte geri dönüş sağlanır.
Eğer kabul olmuş ise, Adaylık Değerlendirme Ziyareti gerçekleştirir ve Değerlendirme Raporu çıkarılır, bu arada kent rapor olumlu çıkarsa ‘Aday Kent’ olarak ilan edilir. Eğer olumsuz çıkarsa başvurur reddedilir.
Aday Kent seçildikten sonra, adaylık süreci başlar ve kentin bir yıl içerisinde eksikliklerini tamamlaması beklenir. Eksikler tamamlandıktan sonra Aday Kent Raporu sunulur ve Cittaslow Üyelik Değerlendirme Komitesi şehrin son kararını verir.
Türkiye’nin Cittaslow Şehirleri’yle karşılaştığım zamanlarda, Cittaslow felsefesinin detaylı içeriğini bilmiyordum ama sakinliğinin adıyla birlikte şehre uyduğunu hissedebiliyordum. Bu şehirler gerçekten ya tarihini korumasıyla, ya doğasını korumasıyla ya da gelenek ve göreneklerini korumasıyla Türkiye’nin seçilmişleri arasındalar. Dilerim ki cittaslow felsefesi gittikçe büyür ve bunu hayat mottomuz içerisinde daha çok uygularız. Çünkü cittaslow felsefesi, yemeğinizin değerini de, arkadaşlarınız ile edeceğiniz bir akşamüstü sohbetini de içine alan, insanın değerini kaybetmemesini savunan bir felsefe, görüş. Benim için de insanın kıymeti, insanın sadece doğum ve ölüm arasında ki zamanını değil, çok daha sonralarına da aittir. İnsan sadece canıyla değil, fikirleriyle, düşünceleriyle de yaşar ve bu nefes hiçbir zaman solmaz. İnsanı yaşatalım, bunu değerleri ile bir şekilde yapalım ve şimdi gelin Türkiye’nin cittaslow şehirlerini görelim ve bir gün kendimizi o şehrin içinde bulalım. O şehrin içinde olanlara ne mutlu. İşte Cittaslow Türkiye Şehirleri;
Türkiye, Muğla: Cittaslow Akyaka
Türkiye, Bitlis: Cittaslow Ahlat
Türkiye, Isparta: Cittaslow Eğirdir
Türkiye, Çanakkale: Cittaslow Gökçeada
Türkiye, Sinop: Cittaslow Gerze
Türkiye, Bolu: Cittaslow Göynük
Türkiye, Ankara: Cittaslow Güdül
Türkiye, Şanlıurfa: Cittaslow Halfeti
Türkiye, Bolu: Cittaslow Mudurnu
Türkiye, Ordu: Cittaslow Perşembe
Türkiye, Artvin: Cittaslow Şavşat
Türkiye, İzmir: Cittaslow Seferihisar
Türkiye, Sakarya: Cittaslow Taraklı
Türkiye, Erzurum: Cittaslow Uzundere
Türkiye, Kırklareli: Cittaslow Vize
Türkiye, Aydın: Cittaslow Yenipazar
Türkiye, Isparta: Cittaslow Yalvaç
Türkiye, Muğla: Cittaslow Köyceğiz
Not: Cittaslow hakkında daha detaylı bilgi için https://cittaslowturkiye.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.