Gürcistan, Doğu Karadeniz’e komşu, halkların iç içe geçtiği, Güney Kafkasya bölgesinde yer alan, kara ticaret ülkeleri sıralamasında üst sıralarda olan eski Sovyet Cumhuriyeti olan ülkelerinden biridir.
Gürcistan Hakkında Genel Bilgiler
Başkenti : Tiflis
Nüfusu : 3,404 (2020 verilerine göre)
Para Birimi : Gürcistan Larisi
Dini İnanç : Hristiyan
Konuşulan Diller : Gürcüce, Rusça
Gürcistan’ın Coğrafi Konumu

Kuzeyinde Rusya Federasyonu, güneyinde Ermenistan ve Türkiye, güneydoğu ve doğuda Azerbaycan, batısında Karadeniz yer alır.
Gürcistan’ın İklimi
Gürcistan’ın Batı kesimlerinde nemli bir astropik deniz iklimi hakimdir. Doğuda ise hafif nemlilikten kuraklığa kadar değişen özelliklerde tropikaltı iklim kuşakları görülür.
Gürcistan’ın Para Birimi

Ülkede geçerli olan para birimi Gürcistan Lari’sidir. 1 Lari 2.20 Türk Lirasına tekabül ediyor. ( 2020 Nisan verilerine göre )
Gürcistan’ın Etnik Yapısı

%85 Gürcü, %6.5 Azeri, %5.5 Ermeni, %3 Diğer (Rus, Ukraynalı, Osetyalı)
Gürcistan’a Ulaşım

Ülke Dışı Ulaşım
Gürcistan, vize gerektirmeyen, yeni çipli kimlik kartları ile pasaportsuz giriş yapabildiğimiz bir ülkedir. İstanbul’dan ve Ankara’dan her gün Batum’a ve Tiflis’e uçuş bulunuyor. Özel araçla, turla ve yaya geçişi için ise Artvin’in Hopa ilçesinin 10 km ilerisinde ki Sarp Sınır Kapısı’nı kullanmak mümkün.
Ülke İçi Şehirler Arası Ulaşım

Gürcistan, şehiler arasında seyahat içerisinde daha çok tren ağını kullanan bir ülke. Batum’dan, Tiflise çift katlı trenler bulunmakta. Otobüs ile seyahat oranıda tren ağıyla yakın bir durum içerisinde olsada uçuş ağı diğer ulaşım seçeneklerine göre daha az tercih ediliyor.
Şehir İçi Ulaşım



Gürcistan’ın Batum şehri bazında; genellikle ulaşım otobüsler ile sağlanıyor. Sarp Sınır Kapısından, şehir merkezine dahil birçok otobüs ulaşım seçeneği var ve oldukça uygun. Ülke içerisinde uber ulaşım ve taksi ağıda çok fazla yaygın.
Fakat bu ulaşım ağları otobüs fiyatının oldukça üstünde fiyatla çalışıyor ve istenmedik durumlarla karşılaşabiliniyor. O yüzden Gürcistan seyahatinizde özellikle taksi kullanımlarınızda dikkatli olmanızda fayda var.
Gürcistan Ekonomisi
Başlıca ticaret ortakları : Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Ukrayna
Başlıca ihracat kalemleri : Otomotiv, maden, gıda, demir-çelik ürünleri
Başlıca ithalat kalemleri : Petrol ve türev ürünleri, otomotiv, ilaç, mineraller, gıda, makine
Türkiye’nin, 2004 yılından bugüne dek Gürcistan’a yapmış olduğu ikili resmi kalkınma yardımlarının toplam tutarı 101 milyon Dolardır.
2012 yılında yaklaşık 1,4 milyon Gürcistan vatandaşı ülkemizi ziyaret ederken, 2019 yılında bu sayı 2 milyonu aşmış durumdadır.
Gürcistan’ın Önemli Şehirleri


Türkiye’ye sınır kapısı olan ve en çok turistik seyahatlerin gerçekleştrildiği Batum şehriyle beraber, Kura nehrinin kıyısında, kırmızı çatılı evlerin bulunduğu Başkent Tiflis ve Bagrati Katedrali ve Gelati Manastırı’nın bulunduğu bu değerlerin UNESCO tarafından Dünya Mirası Sit Alanı ilan edildiği ve her gün popülaritesi artan Kutaisi şehiri, Gürcistan’ın görülmesi ve gezilmesi gereken önemli şehirleridir.
Gürcistan’da Resmi Tatiller
Yeni Yıl: 1 Ocak
Noel Bayramı: 7 Ocak
Vaftiz Günü: 19 Ocak
Paskalya Yortusu: 23 Nisan
Ölüleri Anma Günü: 24 Nisan
Cumhuriyet Bayramı: 26 Mayıs
Kutsal Meryem Günü: 28 Ağustos
Noel: 24-25 Aralık
Gürcistan’dan Alınabilecek Hediyeler
Gürcistan seyahatiniz’de, Papakhi ve Teka adlı büyük yün şapkalar,meşhur Gürcü şarapları, Kantsi denilen geleneksel boynuzları veya gümüş yada metal el yapımı bıçakları seyahatiniz dönüşünde alabileceğiniz en güzel yöresel, el yapımı hediyelerdir. Bunun yanında magnet, tşört gibi bir çok farklı kombinasyon yapabileceğiniz hediyelikleri de şehir merkezlerinde kurulan tezgahlar’da bulabilirsiniz.
Gürcistan Konaklama
Tiflis

Batum

Gürcistan Mutfağı



Gürcistan mutfağı genel olarak, et, hamur işleri ve sebzelerden oluşuyor. Et ürünleri ülke içerisinde Türkiye’ye göre daha ucuz satılmakta. Ülke’nin en çok tercih yemeklerinden birtanesi olan Kayseri mantısının biraz daha büyük ve ucu sıkılmamış halli olan Hinkal, hem yerlilerin, hem de turistlerin göz bebeği yemeği.
Gürcistan Gezilecek Yerler
Batum

Gürcistan’ın, karadeniz kıyısında uzanan, Sarp Sınır Kapısından her gün binlerce insan’ın şehire giriş, çıkış yaptığı, şehirin bir tarafının doğayla, bir tarafının kent olarak ayrıldığı, ülkenin genel olarak liman ve ticaret merkezi olarak bilinir. Batum’u yürüyerek çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz, her bölgenin yakınlığı neredeyse bir arka cadde, bir arka sokak aralığındadır.
Ali&Nino Heykeli

Batum Sahil’de bulunan Ali&Nino heykeli, Müslüman ve Katolik Hristiyan iki aşığı konu alıyor. Her akşam saat 19’da hareket etmeye başlayan heykeller, yaklaşık 10 dakika süren hareketlerinin ardından birbirinin içinden geçerek, zorunda kaldıkları ayrılıklarına son veriyor, kavuşuyorlar.
Piazza Meydanı



Şehirin merkezinde, Avrupa Meydanları’nı andıran mimarisiyle, içinde birçok cafe, otel, restoran alternatifi bulunan Piazza Meydanı, son yıllarda konser, performans gibi etkinliklerin de popüler yeri olmuş. Benim’de Batum’da en çok beğendiğim yerlerden birtanesiydi.
St. Nicholas Kilisesi

Bu kilise Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar tarafından padişaha hediye olarak sunulmuş fakat padişah çanların çalınmayacağı şekilde hediyeyi kabul etmiştir. 1878 yılında yapımı biten kilisenin, Osmanlı’nın batum topraklarını kaybettiği güne kadar çanları çalmamıştır. Zaferin ardından çanlar çalmış ve bugün kilise hala ziyarete ve ibadete açık durumdadır.
Miracle Park

Batum Liman’ı tarafında kalan, modern ve ilginç yapıların, bolca yeşilliğin olduğu bölge. İçinde, lunapark, fener kulesi, saat kulesi, alfabetik kule ve iskele barındırıyor.
Ferris Wheel (Dönme Dolap):

55 metre yüksekliğindeki dönme dolap, 250 kişilik kapatise’dedir. Aktif olarak çalıştığı dönemler hakkında net bir bilgi yoktur. Mayıs ve Haziran ayında çalıştığını görememiştim.
Alphabet Tower (Alfabe Kulesi):
Gürcü Alfabesi’nin kendine haslığını ve dünyadaki 14 alfabeden biri oluşunu ve Gürcü insanının kimliğine olan sevgisinin bir sembolü olarak 2012 yılında Miracle Park içinde inşa edilmiş.
Sea Port: Deniz aktiviterinin&sporlarının yapıldığı, teknelerin bulunduğu yer.

Chacha Tower (Saat Kulesi):

İzmir, Konak’da bulunan saat kulesiyle birebir aynı yapılmış, saat kulesi, park’ın meydanın’da bulunuyor.
Argo Teleferik

Argo Teleferiği, Deniz seviyesinden 250 metre yüksekteki Anuria Dağı’ndaki Argo Eğlence Merkezi’ni, Batum’un merkezine bağlanıyor. Kişi başı 15 lari olan (2018 fiyatıyla) teleferik hem yolculuk sırasında hem’de Suputnik tepesinden sunduğu manzarayla şehiri çözümlemenizi ve geniş açıyla görmenizi sağlıyor. Teleferik yolculuğu yaklaşık yarım saat sürüyor.


Chiatura


Bu gördüğünüz telekabinleri ben size anlatmak istediğim de söyleyeceğim şey ‘Joseph Stalin zamanından kalma, 1950 yıllarında Maden İşcilerinin Chiatura’nın mangan acisindan en verimli dağı olan Manganez Dağına ulaşımı için yapılmış fakat 2020’e kadar çalışır durumda kalabilmis, şimdiler de tadilatta olup sehire sadece mistik bir hava katan, Amerikadan, Avustralyaya uzanan gezgin durağına sahip kabinler. Fakat dünya da burası, The Metal Coffins of Chiatura olarak biliniyor. Yani açıkcası bu telekabinler metal tabut olarak biliniyor. Ben binemesem de havada gördüğüm kabinler bilineni yansitiyordu. Benim dünya turu şanssızlığım nasıl ki 2020 pandemisiyle başlamisti ki burada da yok artik dedigim yerlerden biri olmustu. Cunku o dağa dogru uzanmak uzun suredir takibimde olan bir arastirmamdi. Ve ben buraya gelmeden önce couchsurfing den Tifliste yasayan fakat aslen memleketi chiaturali biriyle konusmustum. Özellikle teleferik icin gelecegimi teleferigin acik olup olmadigini net ogrenmek istemistim. Bronun cevap net ‘açikti’ ama geldigimde gordugum net olarak ‘tadilattaydi’. Tadilat kismina giremedigim icin (ne kadar bakinsamda) iceride teleferigin kalkti yerde madenci resmi vardi. (sonfoto) Bu resim oldukça meshurdur. Peki ben ne yaptim? Chiaturali yerlileri durdurup fotograf cektirdim. Sagolsun bi ablamda benimle poz verdi ve beni orada cok mutlu etti. Sonrasinda yeni kabinlerlede yolculuk ettim ama onlar o daga gitmiyorlar ve bi tarihleri yok.Son olarak sunu soyleyebilirim ki Chiatura sehir ici ulasimda teleferik aginda cok yaygin olmus Gurcistanin bir eyaleti.
TİFLİS


Sameba Katedrali

KUTAİSİ
Bagrati Katedrali

Not: Gürcistan gezi rehberi yazısının devamı gelicektir. Keyifli Okumalar.
TİFLİS&BATUM


