Ermenistan veya resmî ismiyle Ermenistan Cumhuriyeti hristanyanlığı dünyada kabul eden ilk devlettir. Avrasya’nın Güney Kafkasya kısmında bulunan ülke 11 eyalat 49 kente ayrılmıştır.16 ve 19. yüzyıllar arasında Ermenistan, defalarca Osmanlı ve Pers İmparatorluklarının egemenliği altına girmiştir.Rus Devrimi’nin ardından (1918), Rus olmayan tüm ülkeler bağımsızlıklarını ilan ettiler ve bunun sonucunda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti kabul oldu. Sovyetler Birliği’nin kurucu ülkesinden biri olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla da (1991) Ermenistan, Modern Cumhuriyete dönüştü ve Ermenistan Cumhuriyeti olarak bağımsızlığa devam etmekte.

Ermenistan Hakkında Genel Bilgiler

Başkenti: Erivan
Nüfusu: 2m 967b (2022 verilerine göre)
Para Birimi: Ermenistan Dramı (AMD)
Dini İnanç: %93 Hıristiyanlık
Konuşulan Diller: Ermenice, Rusça

Ermenistan’ın Coğrafi Konumu

Ermenistan toprakları genelde dağlıktır. Denize kıyısı olmayan, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyin’de ise Azerbaycan’ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Bölgesi bulunur. Ermeni Yaylası’a ait kısımda bulunan Ararat Dağı (Ağrı Dağı) 5137m ülkenin en yüksek zirvesidir.

Ermenistan Para Birimi

Ülkenin milli para birimi ‘Dram’dır. Dram’ın alt birimi ise ‘luma’dır. 1 Türk Lirası 22 Ermeni Dramı’na tekabül eder. (2021 ekim seyahatim de 55 liraya denk ediyordu.)

1 Dolar 406 Ermenistan Dramı / 1 Euro 416 Ermenistan Dramı’na tekabül eder.

Ermenistan’ın Etnik Yapısı

%97 Ermeni %3 Asuriler, Beyaz Ruslar, Gürcüler, Almanlar,
Grekler, Yahudiler, Kürtler, Lehler, Ruslar, Molokonlar, Ukraynalılar ve Yezidi Kürtleri’ni kapsamaktadır.

Vize

Ermenistan vize taleplerini Ermenistan e-vize resmi web sitesi üzerinden Online Ermenistan Vize Başvuru sayfasından kabul etmektedir. Ermenistan Türkiye’de sadece Umumi (Bordo) pasaporta sahip kişilere vize vermektedir. Yeşil Pasaport sahipleri Ermenistan’a girememekte, Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri ise belirsizliğini korumaktadır.

Ermenistan’dan en az 21 günlük en fazla ise 120 günlük vize alınabilmektedir.

Ermenistan 21 günlük E-Vize ücreti 7 dolardır.

Ermenistan Ülke Dışı Ulaşım

Zvartnots Havaalanı, tüm Ermenistan’ın en büyük hava limanıdır. Başkent Erivan’ın merkezine sadece on kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Türkiye sınır kapıları kapalı olduğu için Ermenistan’a girerken kullanabileceğiniz alternatif yollar Gürcistan ve İran üzerinden gerçekleşebilir. Gürcistan’dan her gün Tiflis’den servis araçları belli saat aralıklarında Erivan’a ulaşım sağlamakta ve yine aynı araçların Tiflis’ dönüşü olmakta.

Yolculuk süresi 6 saate yakın sürüyor ve 2021 ulaşım ücreti tek yön 50 Lari’idi. (150 liraya tekabül etmekteydi.)


Ülke İçi Şehirler Arası Ulaşım

Ülkeler arasında (Gürcistan-Ermenistan) kullanılan bu araç aynı zaman da şehirlerarası ulaşım’da da oldukça yaygın. Ermenistan’da ayrıca demiryolu ağıda gelişmekte ve oldukça tercih edilmektedir.

Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşımda en çok tercih edilen ulaşım aracı dolmuşlardır. Sonrasında otobüs ve metro ağı gelir. Dolmuş ve otobüs ulaşımlarında ki araçlar çok konforlu değildir ama sık kullanılır.

Ermenistan’da Resmi Tatiller

Yeni Yıl1 Ocak
Ermeni Noel’i (Asdvadza Haydnutyun, Tanrısal Açılım, Teofani)6 Ocak
Dünya Kadınlar Günü8 Mart
Soykırım Anma Günü (Sözde Soykırım Yalanı. Aslı 24 Nisan 1915’de Ermeni toplumundan bir grubun devlet aleyhine faaliyette bulunduğu için tutuklanması olayıdır.)24 Nisan
İşçi Bayramı1 Mayıs
Zafer ve Barış Bayramı9 Mayıs
Cumhuriyet Bayramı (Ermenilerin yeniden doğuşunun başladığı gün)28 Mayıs
Anayasa Günü5 Temmuz
Ermenistan Bağımsızlık Günü21 Eylül
Spitak Depremi Anma Günü (7 Aralık 1988)7 Aralık

Ermenistan’da Konaklama

Ermenistan’da konaklamak isteyen misafirler Booking.com ve Airbnb’de her bütçeye göre otel, pansiyon ve hostel bulabilir. Malesef Booking.com ülkemiz içerisinde hala aktif değildir ama seyahate çıkmadan önce yurtdışı rotalarınız için buradan rezervasyon yapabilirsiniz.

Bilgilendirme: Ermenistan’da 7 yıldızlı otel bulunmuyor. Fakat bakıldığında Dünya genelinde 7 yıldız sistemi bulunmuyor sadece Dubai, İtalya gibi ülkelerde kabul edilen 7 yıldızlı oteller, müşterilerine 5 yıldızdan fazla hizmet sunduğu için 7 yıldızlı olarak anılıyor.

Ermenistan’ın Mutfağı

Ermenistan, tarihi boyunca birçok imparatorluğun egemenliği altında kalması nedeniyle diğer kültürlerden, özellikle Arap, Osmanlı, Fars, Rus mutfaklarından etkilenmiş bir mutfağı vardır. Ekmek, Ermeni mutfağında çok büyük bir öneme sahiptir. Ermenistan’da yapılan kahve, türk usulü yapılır lakin ermeni,siyah ve olağan kahvesi olarak anılır. Ermenistan’da oldukça et tüketilir ve yıllar öncesinden gelen alışkanlık ile özellikle kesimine dikkat edilerek tüketilir. Farklı kültürlerin etkisinde kalan Ermeni coğrafyası Hıristiyan olmayan kasaplara et kestirmemektedir.

ERMENİSTAN MUTFAĞI YEMEK

ERMENİSTAN, ERİVAN, ANTEB RESTAURANT: Meşhur Yoğurt Kebabı

ERMENİSTAN, ERİVAN, CALUMET ETHNIC LOUNGE BAR: Meşhur Kılıkia Birası

ERMENİSTAN, ERİVAN, ABU HAGOP RESTAURANT: Meşhur Ermeni Sandwich’i (Tavuklu)

ERMENİSTAN, ERİVAN, BAGUETTE & CO : Meşhur Ermenistan Tatlı Dükkanı

ÇİKOLATALI KRUVASAN
ÇİLEKLİ & VANİLYALI KRUVASAN

ERMENİSTAN GEZİLECEK YERLER

ERMENİSTAN, ERİVAN: ÇAĞLAYAN MEYDANI

ERMENİSTAN, ERİVAN: ARARAT DAĞI

ERMENİSTAN, ERİVAN: TARİHİ OPERA BİNASI

ERMENİSTAN, ERİVAN: SEVAN GÖLÜ / SEVAN NATİONAL PARK

KAFKASYA’NIN EN BÜYÜK GÖLÜ SEVAN GÖLÜDÜR.

Dipnot: 1900 m yüksekliğiyle dünyanın bu büyüklükteki en yüksek gölüdür.

ERMENİSTAN, ERİVAN: CUMHURİYET MEYDANI

ERMENİSTAN, ERİVAN: ABOVYAN STREET

ERİVAN SOKAK MÜZİĞİ

ERMENİSTAN, ERİVAN: ŞEHİR MERKEZİ / ALIŞVERİŞ CADDESİ

ERMENİSTAN, ERİVAN: ŞEHİR MEYDAN PARK

ERMENİSTAN, ERİVAN: MEYDAN PARK ANTİKA PAZARI

ERMENİSTAN FOTOĞRAFLARI

ARARAT DAĞI AĞRI DAĞI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir